Communities als Blije Meisjes, warm, hip en verantwoord…

Afgelopen vrijdag was bij Blije Meisjes in de Harderwijkse Hondegatstraat een evenement. ‘Echt even gaan kijken, ook als je in Limburg of Groningen woont’ schreef ik van te voren.  Het evenement heette ‘Under the mistletoe’. En dat werd echt heel gezellig.

Waarom aandacht voor een lokaal evenement en een vintage community op Jongebazen? Ik leg het even uit.

‘Wat we nodig hebben is voorbeelden voor verantwoord, hip en warm leiderschap en ondernemen in de toekomst. In dit verband ben ik verzot op ‘Blije Meisjes’ (https://blijemeisjes.com). Blije Meisjes is een vintage community, die gedreven wordt door het ideaal van een gezonde samenleving. Zowel als het om de mensen gaat, als om de planeet heeft de community grootse plannen. De oppervlakkige passant zal in eerste instantie denken: het is een winkel. En dat is het óók. Maar de verkoop van stijl- en smaakvolle vintage spullen en kleding is maar een onderdeeltje van dat, wat Blije Meisjes in huis heeft.

Blije Meisjes wil een thuishaven zijn voor vrouwen èn mannen, die van de wereld een aangename plek willen maken. En die daarbij elkaar niet vergeten. Je ziet er dan ook veel kunstenaars, maar niet alleen kunstenaars. Ook zakenmensen hebben de weg naar BlijeMeisjes gevonden.

‘Let love rule’ is een zin die je er regelmatig kan horen. Al is dit Lenny Kravitz-credo niet het motto van de Blije Meisjes. Boegbeeld Jeanette Tromp, die de community begon en leidt, voelt net iets meer voor ‘Imagine’ van John Lennon: ‘Imagine all the people could live in love and peace’.

Blije Meisjes is hip en warm. En dat bleek vrijdagavond. Hoewel half Nederland zich lag te irriteren aan een Nederlands elftal dat zijn slechtste wedstrijd ooit speelde, stond de zaak vol met mensen die genoten van live muziek van Micky Hup en Sheldon Jung. De sfeer zat er goed in. Het liet zien dat het daar niet alleen om verkopen gaat. Ik ken BlijeMeisjes inmiddels goed. Het is een community waar ik blij van word.

De zaak zou niet misstaan in de vernieuwende wijken van Londen, Amsterdam of Rotterdam. Maar er is voor gekozen om in een wat kleinere stad te beginnen, namelijk Harderwijk. Niet bombastisch groot of cosmopolitisch, maar gewoon vanuit de lokale wereld gestaag groeien naar een mooie en warme community die verder strekt.

Mij spreekt het streven erg aan om voor mens en planeet een fysiek en mentaal gezonde leefomgeving te creëren. En dat geldt ook voor integriteit, want we hebben het volgens mij wel gehad met schimmige leiders en ondernemers die ons niet vertellen wat ze aan het doen zijn. Blije Meisjes geeft actief vorm aan deze idealen. Een plaats waar je lekker jezelf kan zijn, en waar niet om de haverklap een hijgerige verkoper achter je komt staan. Ik zou zeggen: gewoon eens heen gaan, daar aan de Harderwijkse Hondegatstraat.

van: https://www.jongebazen.nl/werkvloervoer/de-organisatietoekomst-is-aan-blije-meisjes-en-jongens